top of page

Форум «Освітні вимірювання в контексті НУШ» 13.12.2018


13 грудня 2018 р. в Міністерстві освіти і науки України відбувся Форум «Освітні вимірювання в контексті Нової української школи» за участі представників регіональних центрів оцінювання якості освіти та понад 100 освітніх експертів та управлінців в якому взяв участь завідувач обласного науково-методичного центру моніторингових досліджень якості освіти Роман Шумада.



Вітальними словами учасників Форуму привітали: Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України; Вадим Карандій, директор Українського центру оцінювання якості освіти; Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження».


Програма Форуму містила як виступи спікерів так і обговорення питань в рамках панельних дискусій.

Презентації спікерів форуму можна завантажити для перегляду за цим посиланням.


Лілія Гриневич Як побудувати систему освіти 21-го сторіччя: висновки для України (презентація книги Андреаса Шляйхера, розробника і куратора дослідження PISA, «Найкращий клас у світі: як створити систему освіти 21-го століття»)



Лілія Гриневич висловила своє захоплення книгою та дуже часто впродовж презентації наводила цитати з неї. Основна думка, що ідеї автора книги співпадають з кроками які виконуються Міністерством освіти в впроважденні реформи НУШ. Міністр зробила акценти на вмотивованості та підготовленості вчителів та новому змісті освіти, а відтак на нових підходах до системи оцінювання учнів. Також нею було проанонсовано публікацію результатів першого циклу моніторингового дослідження якості освіти випускників початкової освіти:

28 грудня 2018 – «Методологія та технологія»;

28 січня 2019 – «Математика»;

28 лютого 2019 – «Читання»;

28 березня 2019– «Передумови і результати навчання»;

28 квітня 2019 року – «Булінг у початковій школі».


Вадим Карандій Освітні вимірювання в Україні: перспективи наступного десятиліття

В своїй доповіді Вадим Карандій розповів про стратегії розвитку освітніх вимірювань та складності питань які доводиться розв'язувати на шляху реалізації. Не залишив він без уваги й місце ЗНО серед інших заходів забезпечення і підвищення якості освіти, також назвав перспективні питання які будуть винесені на громадське обговорення найближчим часом, та анонсував створення екзаменаційних центрів в кожній області для сертифікації вчителів.



Дискусійна панель за результатами виступу спікера Модератор: Павло Хобзей



Тетяна Вакуленко Моніторингове дослідження якості початкової освіти як інструмент удосконалення якості освіти

Тетяна Вакуленко розповіла про етапи підготовки та проведення моніторингового дослідження якості початкової освіти та досвід застосування та адаптації міжнародного досвіду.



Альгірдас Забульоніс Екзамени: уроки минулого

Альгірдас Забульоніс провів дуже цікаві паралелі між історичним та сучасними дискусіями про оцінювання якості освіти.



Пасі Рейнікайнен Уроки PISA

Пасі Рейнікайнен розповів про виникнення та становлення системи міжнародних досліджень та тим як різні країни використовують результатами отримані в них.




Роман Шиян Освітні вимірювання в початковій школі в дусі Нової української школи

Роман Шиян (НУШ: матриці академічної свободи) зробив анонс досліджень ефективності НУШ та найближчого редагування Державного стандарту.



Дискусійна панель за результатами виступу спікерів Модератор: Валерій Бойко



Сергій Раков Нова українська школа і міжнародне дослідження якості освіти PISA: компетентнісні засади освіти й компетентнісні освітні вимірювання Сергій Раков розповів про підготовчі експертні роботи в рамках міжнародного дослідження якості освіти PISA.




Віра Іванова Як комунікувати результати досліджень, щоб бути почутими» Віра Іванова розповіла як та для чого треба доносити наукову інформацію до широкого загалу та анонсувала ребрендінг сайту Українського центру оцінювання якості освіти та стратегію просування результатів освітніх вимірювань серед населення.



Василь Терещенко Lingua franca освітніх вимірювань як виклик для України

Василь Терещенко навів приклади неузгодженості та багатозмістовності понять та означень щодо освітніх вимірювань в нормативних документах та наголосив, що науковці мусять узгоджувати такі речі до винесення їх на широкий загал.



Дискусійна панель за результатами виступу спікерів Модератор: Олександр Ляшенко



На завершення Вадим Карандій підвів підсумки Форуму та подякував усім учасникам.

229 переглядів
bottom of page